نشانههای سردرد میگرنی و سینوزیتی شباهتهای زیادی با یکدیگر داشته و به همین دلیل در اغلب موارد میگرن به عنوان سینوزیت تشخیص داده شده و بیماری به مسیر درمانی نادرست هدایت میشود.
شاید برای شما جالب باشد که بدانید که:
- اغلب موارد میگرن در مراحل اولیه تشخیص به عنوان سینوزیت شناخته میشوند.
- در یک مطالعه انجام شده، در حدود 90 درصد موارد مراجعات به پزشک که فرد بیماری خود را به عنوان سینوزیت توصیف کرده است، تشخیص نهایی بیماری او میگرن بوده است.
- بسیاری از موارد بیماری میگرن را تراپیستهای غیر متخصص و تجربی به عنوان سینوزیت تشخیص میدهند.
اما سوال مهم اینجاست که تفاوت سردرد مرتبط با سینوسها و بیماری میگرن چیست و با چه نشانههایی این دو نوع سردرد از یکدیگر قابل تشخیص هستند.
پنج مشخصه کلیدی سردردهای میگرنی در مقابل سایر سردردها عبارتند از: ضربان دار بودن، یک طرفه بودن، طولانی بودن طول سردردها، همراه بودن با تهوع و استفراغ و شدت بالای سردرد در حدی که به آن سردرد ناتوان کننده گفته میشود.
اما سردردهای سینوزیتی با ترشحات ضخیم بینی (ترشحات با قوام بالا)، تب، لرز، عرق کردن و تنفس غیر طبیعی شناخته میشوند.

تشخیص اشتباه سینوزیت و میگرن ممکن است در ابتدا چندان با اهمیت جلوه نکند اما بایستی به این نکته دقت کنیم که بیماران زیادی هستند که سالها مراحل درمان سینوزیت را ادامه داده اند و حتی سینوزیت را یک بیماری بدون درمان تلقی میکنند اما در واقع به بیماری میگرن مبتلا بوده اند.
اگرچه علایم بالینی میگرن و سینوزیت شباهتهایی با یکدیگر دارند اما فرایند درمان و مدیریت سردرد در این دو نوع از بیماری کاملا با یکدیگر متفاوت بوده و راه درمان میگرن و درمان سینوزیت از یکدیگر کاملا مجزا است.
شباهت میگرن و سینوزیت
قبل از بررسی تفاوت این دو نوع سردرد بهتر است به شباهتهای این دو سردرد توجه کنیم:
- سردردی که با خم شدن به جلو افزایش پیدا میکند.
- گرفتگی بینی
- آبریزش بینی و چشم
- احساس فشار در ناحیه صورت
بیشترین موارد تشخیص نادرست میگرن و سینوزیت در موارد میگرن خفیف و یا میگرنهای بدون اورا است و در موارد میگرن همراه با اورا شرایط تشخیص میگرن کاملا متفاوت بوده و به سادگی میتوان سینوزیت و میگرن را از یکدیگر تفکیک نمود.
تفاوت میگرن و سینوزیت:
مهمترین تفاوت سردرد سینوسی و سردرد میگرنی موارد زیر هستند:
نشانههای اختصاصی میگرن:
- تهوع
- استفراغ
- آبریزش خفیف و نازک بینی
- حساسیت به بو
- حسایت به نور و صدا
همینطور ضربان دار بودن، یک طرفه بودن، طولانی بودن و شدت بسیار بالای سردردهای میگرنی نیز از موارد اختصاصی سردرد میگرنی به شمار میروند.
نشانههای اختصاصی سینوزیت:
- تب و لرز
- سرفه
- آبریزش بینی با مخاط ضخیم و غلیظ
- کاهش بویایی
- درد گوش و درد دندان
- عرق کردن
- اختلال تنفش
تفاوت آبریزش بینی میگرن و سینوزیت:
آبریزش بینی در میگرن محدود و شفاف است. برای توصیف این حالت تصور کنید که بدون اینکه بیماری ای داشته باشید در یک روز سرد از منزل خارج شده و دچار آبریزش بینی میشوید. آبریزش بینی در میگرن مشابه چنین آبریزشی است. اما آبریزش بینی در سینوزیت عموما به رنگ زرد یا سبز بوده و ضخیم و غلیظ است. دقیقا مشابه یک سرماخوردگی همراه با عفونت. تفاوت ایندو برای بیمار به سادگی قابل درک است و بایستی به درستی و دقت در زمان ارائه شرح حال به پزشک ارائه شود.
حساسیت به نور و صدا در میگرن:
اگرچه شما ممکن است به دلیل سردرد سینوزیتی هم کلافه باشید و توان تحول صدای زیاد را نداشته باشید، اما حساسیت به نور و صدا در میگرن با حالت معمول شما متفاوت است. در بعضی افراد صدای بلند نه تنها آزاردهنده و افزایش دهنده سردرد است بلکه یک محرک برای شروع سردرد میگرنی در آنها به شمار میرود.
حساسیت به نور نیز در بیماری میگرن بسیار شایع بوده به نحوی که یک بیماری میگرنی در زمان سردرد نیاز به استراحت در یک اتاق تاریک و بدون نور را دارد. این حساسیت به سادگی قابل تشخیص بوده و اگر چنین حساسیتی دارید به احتمال زیاد سردرد شما سردرد میگرنی است.
چرا پزشک میگرن را به اشتباه سینوزیت تشخیص میدهد؟
شاید دقت کرده باشید که علایم مشخصی برای تفکیک این دو سردرد وجود دارد. اما دقت کنید که در تمامی انواع سردرد میگرنی همه مشخصهها اتفاق نمیافتد. همچنین سردردهای میگرنی هستند که یک طرفه نیستند و سردردهای میگرنی هستند که تپش دار نیستند. حالت تهوع و یا نورگریزی و یا صدا گریزی در تمامی افراد دیده نمیشود و نوع سردرد در افراد میگرنی بسیار متنوع است.
علاوه بر این نحوه ارائه شرح حال توسط بیمار یکی از مهمترین بخشهای تشخیص بیماری است. بسیاری از بیمارن پیش از مراجعه به دکتر در ذهن خود تشخیص بیماری را انجام داده و بسیاری از علایم و نشانههای بیماری را بر اساس تاویل خود به دکتر توضیح میدهند.
پیشنهاد میشود در زمان مراجعه به دکتر بدون در نظر گرفتن تشخیص شخصی خود نشانههای بیماری را شرح دهید.
همچنین پر کردن روزنگار سردرد میگرنی یکی از راههای مفید در تشخیص بیماری میگرن و شرایط بیماری شماست.