یکی از مشکلات مبتلایان به سردردهای مزمن به خصوص سردرد میگرنی، نیاز مکرر به استفاده از داروهای مسکن است. اما داروهای مسکن میگرن داروهای مفیدی نیستند و استفاده از آنها عوارض متعددی را همراه دارد. اما تحمل یک سردرد میگرنی بدون مسکن هم امکان پذیر نیست. یکی از پیشنهادات ما استفاده از مسکنهای طبیعی است. یکی از این مسکنها زنجبیل است. تحقیقات متعدد علمی تاثیر زنجبیل را در کاهش سردرد اثبات کرده اند و گاهی این دارو را جایگزین طبیعی برای سوماتریپتان معرفی میکنند.
در مقاله ای که در سال 2011 در مرکز درمان سردرد شهر اسپرینگ فیلد آمریکا انجام شده تاثیر 70 درصدی ترکیب دو گیاه زنجبیل و بابونه در توقف سردرد میگرنی، در افراد مورد مطالعه را گزارش کرده اند.
در این مطالعه به 60 بیمار مبتلا به میگرن ترکیب بابونه و زنجبیل به صورت قرص زیر زبانی داده شد. البته از این 60 نفر تنها 45 نفر دارای قرص واقعی بودند و به 15 نفر باقی مانده دارونما یا پلاسبو داده شده بود.
در مدت یک ماه، 221 حمله میگرنی توسط افراد تحت آزمایش گزارش شد. از افرادی که بابونه و زنجبیل را مصرف کرده بودند 32 درصد سردردها بعد از مصرف دارو به صورت کامل بهبود یافته و 63 درصد موارد نیز کاهش محسوس سردرد گزارش شده. در گروه کنترل 16 درصد بعد از 2 ساعت بهبود یافته و 39 درصد کاهش سردرد را گزارش کرده اند.
در مطالعات بالینی دارو همواره گروهی به عنوان کنترل دارونما یا Placebo دریافت میکنند. دارونما به نحوی تهیه میشود که تفاوتی با داروی اصلی نداشته باشد. مثلا در مورد زنجبیل، به دارونما عصاره و عطر مصنوعی زنجبیل افزوده میشود تا بیماران مصرف کننده از اینکه گروه کنترل هستند یا گروه اصلی مطلع نباشند. بررسی این گروه به ما روند طبیعی بیماری و یا روند حاصل از تلقین یا حس مصرف دارو را نمایش خواهد داد. به عنوان مثال در تحقیق تاثیر بابونه و زنجبیل بر میگرن، افرادی که دارونما مصرف کرده اند گزارش کاهش یا توقف سردرد خود را ثبت کرده اند و این کاهش ممکن است روند طبیعی یک سردرد بوده و یا تحت تاثیر تلقین و حس مثبت مصرف دارو ایجاد شده باشد. به همین دلیل برای بررسی عملکرد واقعی دارو این دو نتیجه را بایستی در کنار یکدیگر مورد بررسی قرار داد.
در مقاله دیگری پژوهشگران برزیلی تحقیق را فراتر از این انجام داده و عصاره زنجبیل را به صورت خوراکی به بیمارانی که به بخش اورژانس بیمارستان برای درمان میگرن مراجعه کرده بودند دادند.
در این تحقیق به گروهی از بیماران همراه با درمان معمول بیمارستانی، زنجبیل خوراکی نیز داده شد. در این تحقیق هم زنجبیل توانست باعث تسکین بیشتر سردرد میگرنی شود.
همچنین ترکیب زنجبیل و بابونه هیچ تداخلی با روند درمانی شما با داروی میگرن کات نداشته و میتوانید در اوایل دوره درمانی خود از این دمنوش جهت کاهش سردردهای خود استفاده کنید.
– در مورد دمنوشهای گیاهی اکیدا توصیه میشود که از دمنوشهای صنعتی و آماده استفاده نکنید و خودتان دمنوش را با استفاده از ترکیب زنجبیل و بابونه به صورت تازه تهیه کرده و مصرف کنید.
طرز تهیه دمنوش زنجبیل بابونه:
اصولا طرز تهیه دمنوش کاملا به ذائقه شما و دسترسی شما به ترکیبات این دمنوشها دارد. دمنوش را میتوانید در یک لیوان ساده درست کرده و سپس از چای صاف کن عبور دهید و یا برای ساخت دمنوش خود از فرنچ پرس یا دمنوش ساز استفاده کنید اما در واقع تفاوتی ندارد.
اکیدا توصیه میشود ترکیب دمنوش را خودتان و با استفاده از گیاهان تازه یا خشک شده تهیه کنید و تا حد امکان از دمنوشهای کیسهای و فوری استفاده نکنید.
برای تهیه دمنوش زنجبیل و بابونه میتوانید 1 قاشق بابونه خشک را با یک یا دو برش از زنجبیل تازه، ورق خشک زنجبیل و یا پودر زنجبیل مخلوط کنید.
با توجه به تندی زنجبیل، میزان زنجبیل کاملا به ذائقه شما بستگی داشته و میتوانید این دمنوش را با کمی نبات شیرین کنید.